VELJAČA I DIVJAK O SMRTI DJEVOJČICE: ‘Oni su krivi’! Znate li koliko se djece u Hrvatskoj od 4200 može posvojiti?

Prije 3 dana 27

 Jelena Veljača iz inicijative #spasime koja se bori protiv obiteljskog nasilja i Marta Divjak iz inicijative Moramo vam nešto reći gostovale su u RTL Direktu.

Tema emisija bila je smrt curice od dvije i pol godine te situacija u sustavu socijalne skrbi o čemu su predstavnicu ovih dviju inicijativa, prije gostovanja u emisiji, razgovarale s premijerom Plenkovićem i ministrom Aladrovićem.

Prema Veljači, pravo djeteta je iznad biološke obitelji koja ne bi trebala biti najbitniji faktor.

Biološka obitelj nije najbitniji faktor

“I iznad biološke obitelji, jer to nije najnužniji i najbitniji faktor. Djeca čekaju i žude za obitelji. Nadam se da će dobiti osam od tih devet točaka. Jer kad se riješe problemi seksualnog nasilja i obiteljskog nasilja, smatram da će se pozabaviti i ovim problemima”, kazala je.

Divjak pak poručuje kako je ovo njoj bio prvi sastanak i kaže kako vidi da premijer i Vlada žele sudjelovati u promjenama.

“Tražili smo 9 točaka da djeca budu prioritet”, rekla je Divjak.

Divjak: “Krivi su”

“Sustav je zakazao. Zakazao je u štićenju pojedinaca, nema smisla sada više. Podržala sam diskurs koji nije primjeren jer smatram da kad službena osoba pogriješi, treba se ispričati i to popraviti. Nismo čuli preuzimanje odgovornosti koji su krivi za činjenicu da je dijete mrtvo”, dodala je Veljača.

“Oni su krivi”, rekla je Divjak poručivši kako se trebamo koncentrirati na ostalu djecu u sustavu.

“Vaše pitanje je populističko – ja kao građanka moram čekati propuste i sporo pravosuđe”, rekla je Veljača.

4200 djece u sustavu, a samo 200 ih se može posvojiti

Kakvi su socijalni radnici?

“Mi i dalje imamo 4200 djece u sustavu. Samo 200 djece godišnje se može posvojiti, tu su problemi”, kazala je Divjak.

Na pitanje o kvaliteti rada socijalnih radnika, Divjak odgovara:

“Ima dobrih i loših ljudi, kao u svakom poslu, s tim da u ovom slučaju socijalni radnici imaju ogromnu odgovornost, jedanput dakle roditelji napuste dijete svojom voljom i socijalni radnici su ti koji trebaju preuzeti odgovornost nad tim djetetom. Imaju duplu odgovornost, netko ih je već napustio, sad oni moraju brinuti o njima. Ima super socijalnih radnika, ja sam pravi primjer i Tonka isto. Mene su spojili s divnim ljudima i divnim bračnim parom, ja sam produkt. Postoje slučajevi poput ovog koji se dogodio s ovom djevojčicom, postoje slučajevi iz 2013., 2010., 2019….iz 2013. kad je u Slavonskom brodu nakon smrti bebe otkriven novi skandal, pustili su starije dijete da podvodi svoje dvije mlađe…Najavili su reformu zbog grubih propusta u radu, sve četiri socijalne radnice dvaput su vraćene na posao unatoč izvanrednom otkazu”, rekla je Marta Divjak.

“Najbitnije je oduzimati roditeljska prava na vrijeme, i staviti dijete na prvo mjesto, ubrzati sustav posvajanja i udomljavanja, olakšati taj proces. Oko 4200 djece je bez odgovarajuće roditeljske skrbi, godišnje se posvoji tek 200”, zaključila je Divjak na kraju.

Objava VELJAČA I DIVJAK O SMRTI DJEVOJČICE: ‘Oni su krivi’! Znate li koliko se djece u Hrvatskoj od 4200 može posvojiti? pojavila se prvi puta na Dnevno.hr.

Pročitajte cijeli članak